Bogății și bogați

Vă mai aduceți aminte filmul „ Săraca fată bogată” ? Dacă nu l-ați văzut ar fi bine să îl vedeți !

 Săraca fată bogată este un film despre extraordinara poveste de viață a Barbarei Hutton!

Cum a pierdut averea de aproape 2 miliarde$ și a murit săracă , săracă , săracă .

De câte ori se termină perioadă sărbătorilor de iarnă îmi fac un fel de bilanț al amintirilor și cred că noi, copii de altădată care înotam în zăpadă până la brâu , cărora ne îngheța mâinile pe clanța ușii lipindu-se de ea , de credeai că va rămâne pielea pe clanță , cărora ne îngheța nasul și picioarele de frig după o zi întreagă petrecută pe derdeluș la sanie, noi, copii care am fost crescuți la curte , am fost mult mai bogați în sufletul nostru cu fericire, bucurii, iubire , decât au fost toți bogătașii lumii la un loc !

De colind plecam cu toții la „colindat” asta era pe 23 decembrie , apoi era „Steaua” la Ajun, pe 24 decembrie , cu care se duceau băieții , unii mai mergeau și cu Irodul , ca cei trei Magi de la răsărit, mai mult pe la țară, la oraș le era mai frică de posibile consecințe . Tot atunci se juca și „Capra” dar mai veneau cu „Capra ” și de Ajunul Anului Nou . Nu am mai văzut nici măcar pe drum , de ani de zile , acest obicei , mersul cu Capra .

Fotografie luata de pe net

Apoi , în seara de anul nou veneau băieții cu „Plugușorul” , recitau frumos , tare , tot plugușorul de la un capăt la altul , și chiar pocneau din bici și trăgeau din buhai, iar dimineața de Anul Nou era vestita sorcovă ,mergeau și fete și băieți ,  mai mult la vecini mergeam cu sorcova după ce, mai înainte , îi sorcoveam pe toți ai mei din casă .

Mai veneau și cu grâul pus de la Sfântul Andrei , care era deja mare , verde , frumos

Pictura naiva Fotografie luata de pe net

Am uitat să adaug un obicei de foarte mult timp dispărut și anume „Vasâlca”  , era un obicei de colindat în ziua de Anul Nou , adică de Sfântul Vasile , cu un cap de porc tăiat așezat pe o tavă și împodobit cu tot felul de chestii roșii . Atunci când veneau cu Vasilca asta eu mă ascundeam că nu îmi plăcea să văd capul de port tăiat și împodobit , nimeni de la noi de pe stradă nu mergea cu acest obicei .

Fotografie luata de pe net

Mai era un alt obicei , tot in zile de până în Sfântul Ion , să vină cu un miel alb pe care să pui mâna să îl mângâi , să îți meargă bine tot anul . Așa era sau nu , nu știu , dar tare mult îmi plăcea să văd mielul acela alb, alb ca neaua cum era mângâiat și el stătea cuminte în brațele băiatului care venea cu el .

Pictura naiva Fotografie luata de pe net

De boboteaza venea popa cu botezul la oamenii de la el din parohie , la fel și el trecea de la o casă la alta cu botezul , pe poteca îngustă din zăpadă el mergea înainte și țârcovnicul cu căldărușa de agheasmă și cu busuiocul, după el dar venea și Cati , mezina Dulcenilor de pe cealaltă uliță , paralelă cu noi , de ne boteza cu agheasmă toate găinile si animalele de pe bătătură . Cati era o fată bună, ea venea în fiecare an și oamenii o așteptau cu drag chiar .

Ne știam unii pe alții în colțul acela de lume exact ca și la țară , eram vecini, eram colegi de școală sau colegi de serviciu , eram prieteni , eram apropiați sufletește .

Pictura naiva Fotografie luata de pe net

Ce înseamnă să fii bogat dacă nu ai gustat din farmecul unei copilării vesele? Erau copii care , deși aveau o stare materială excelentă ei nu aveau voie să iasă afară din casă, nu aveau voie să se asocieze , împrietenească, amestece cu cei care nu erau din aceiași clasă socială cu ei și știți ce s-a întâmplat cu aceștia , au dat un mare chix cu viața lor , nu au reușit să se ridice la pretențiile părinților lor, a fost vai de "steaua" lor ...

Ce înseamnă să fii bogat dacă nu ai iubit în adolescență și nu ai fost iubit?

Ce înseamnă să fii bogat dacă nu însemni nimic pentru nimeni ? Ce lași în urma ta ca om ?

Fotografie luată de pe net

Oamenii , atunci când spun despre cineva că este bogat mereu se gândesc doar la bogăția materială , cea care se poate măsura, număra, cuantifica , la conturi bancare, afaceri mai mari sau mai mici , la câte case are, câte mașini si de care , dar nimeni nu se duce măcar cu gândul la bogăția lui spirituală , la bogăția lui sufletească , la bogăția omului ca fapte frumoase pentru el dar și pentru cei dragi sufletului lui .

Eu am o stare imensă de bucurie atunci când îmi aduc aminte de copilăria mea frumoasă, de tinerețe , am amintiri frumoase , vesele , haioase , dar , bineînțeles, ca tot omul și amintiri dureroase, pe care vreau să am timp să le împărtășesc la bătrânețe cu prietenele mele, cu rudele sau cu nepoții mei .

Fotografie luată de pe net

Oare este mai bogat omul care are bani , este putred de bogat dar nu a avut parte de aventuri, joacă, dragoste părinților și a bunicilor în copilărie, nu a fost iubit la vârsta frumoasă a adolescenței , nu a lăsat în urma lui nici o dâră de bunătate sau omul care are amintiri frumoase și la rândul lui , lasă urma faptelor lui bune pe acest pământ mai adâncă decât a faptelor mai puțin bune ?

De cine își aduce omul aminte mai cu drag , de cel care i-a fost ruda bogată dar semeață , zgârcită și mereu pus pe harță sau de omul care l-a făcut să râdă , să uite de necazuri ori să le poată depăși ?

In fiecare zi alegem ce vrem să fim , bogați în arginți sau în amintirile frumoase de mâine ale dragilor noștri! Alegeți să fiți buni !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *