01 Mai, Muncitoresc

1 Mai Muncitoresc - Cîntec patriotic - Bing video

Ce de amintiri frumoase am cu 01 mai așa cum era această zi atunci când eu eram doar un copil, o adolescentă sau o tânără studentă !

Dumnezeu mi-a dat de toate , amintiri din perioada comunistă și nu numai, ba frumoase, ba interesante, ba triste , foarte triste, dar pe acelea aș vrea să le uit . Să dau „delete” dacă s-ar putea !

 Mergeam cu ai mei la defilare atunci când eram încă mult prea mică să merg cu clasa mea ,  pentru că ei trebuiau să meargă de 01 mai obligatoriu la defilare , amândoi ,ba chiar și fratele meu era obligatoriu la defilare , de la școală , așa că mă luau și pe mine, ce dacă nu aveau voie ... pe rând mă luau , un an tata, în alt an mama , după cum puteau fiecare , era complicat dacă aveau de ținut tablouri, steaguri, pancarte cu lozinci specifice perioadei respective .

„Trăiască 01 Mai muncitoresc!” așa ceva trebuiau să strige , era triumful muncitorilor asupra patronilor pentru obținerea zilei de muncă de opt ore , nu 10 , nu 14 , nu 16 ore , atât cât se muncea la patron pentru un salariu minim .

„În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.”

Sursa Identitatea.ro 1 Mai Muncitoresc…decât altul. Care este originea şi istoricul acestei sărbători? (identitatea.ro)

Știți voi de ce rușii , atunci când au depășit granițele URSS în cel de al doilea război mondial furau ceasuri? Furau absolut orice fel de ceas pe care îl găseau : ceas de perete, ceas de mână, pendulă , orice ceas întâlneau în calea lor îl furau pentru ca regimul bolșevic instaurat in urma cu mai bine de 100 de ani în Rusia să nu îi mai poată păcăli cu ziua de muncă , să nu îi mai muncească 10 ore in loc de opt ore , căci ei nu aveau ceasuri si se luau după sirena de la fabrică , iar fabricile sunau după 10 ore de muncă , nu după opt . Așa că au furat toate ceasurile din toată Europa , pe acolo pe unde au trecut , pentru ca regimul bolșevic să nu îi mai poată fura , minți , exploata .

Știți voi de ce a fost asasinat marele nostru actor, proprietar de teatru de comedie , Constantin TANASE ? Pentru că a îndrăznit să facă bășcălie de rușii care furau ceasuri : nu a zis absolut nici un cuvânt , absolut nici unul , doar a traversat scena de la un capăt la celălalt „îmbrăcat în ceasuri , o pendulă în spate , o alta în față, avea ceasuri de masă pe piept , ceasuri , multe ceasuri de mână , pe mâini , pe picioare , doar ceasuri . „Davai ceas!” (Dă-mi ceasul) așa s-a numit sceneta . Poezia o știau cu toții :

"Davai Ceas

Autor Constantin TANASE

Rău era cu "der, die, das",
Da-i mai rău cu "davai ceas".
De la Nistru pân' la Don,
Davai ceas, davai palton,
Davai ceas, davai moşie,
Haraşo tovărăşie."

 Lumea a râs , era clar cine umbla așa  doar că apoi, el a fost apoi ucis și lumea nu a mai râs , lumea deșteaptă a înțeles că cu ăștia nu se poate glumi , n-ai cu cine să glumești . Sursa 76 ani de la moartea celui mai cunoscut actor vasluian: Constantin Tănase - Vremea noua - Liderul presei vasluiene

Defilarea se desfășura la mine în oraș pe strada principală , pe centru , eu nu mai știu astăzi de unde începeau dar știu că ajungeam cu ai mei părinți fie în parcul de la gară la mici și bere la „Indieni” fie la pădure , unde , invariabil , sfârâiau grătarele și găseai mici și bere iar acolo, la pădure , se făcea și pâine la cuptor , de vatră , lipii și chifle , o bunătate de pâine . În anii 70 nu erau probleme cu mâncarea , încă nu apăruseră cartelele de pâine, zahăr , ulei , ouă , etc . dar după cutremurul din 1977 a început , încet , încet și sigur , să dispară rând pe rând , toată mâncare de pe rafturi la finalul anilor 80 .Inclusiv micii și berea .

Prima a dispărut carnea și derivatele din carne , apoi produsele lactate , untul, cașcavalul , brânza ...

Totul a dispărut de pe rafturile din alimentară astfel încât , la final, nu se mai găseau decât creveți vietnamezi .

Așa vreau să explic cât de importanți deveniseră micii la finalul anilor 80 .

Cum atunci se lucra  în toate sâmbetele și în mai toate duminicile, de Paști și de Crăciun , ziua liberă de întâi mai era așteptată cu mare bucurie chiar dacă era , de fapt , doar o juma de zi liberă cu adevărat . Dacă nu te duceai măcar la un mic și o bere , de multe ori singurele pe care le puteai găsi , nu simțeai că a trecut 01 mai muncitoresc !

Aveam , mai târziu, la școală apoi la liceu , program de defilare de dimineață , era obligatorie prezența, dacă nu erai prezent trebuia să te aștepți la scăderea notei la purtare ceea ce aduce după sine imposibilitatea de a putea da examen de admitere la multe licee, respectiv facultăți .Nimeni nu dorea așa ceva așa că , vrei nu vrei , întâi te sculai cu noaptea în cap și mergeai la defilare , apoi la mici și bere iar ziua era deja stricată , erai obosit și doar tineretul se mai bucura cu adevărat de această zi , ceilalți , erau cu gândul la ziua de muncă următoare .

Ne distram ,este adevărat , atunci când încă se mai găseau mici și bere de 01 mai ,  ne duceam la pădure mai de dimineață , fugeam de la defilare imediat după ce se făcea prezența și repede,  ocupam o masă , un loc , la rând la mici, altul la pâine si altul la suc și bere . Aducea și pepsi cola . Era un adevărat răsfăț pentru vremurile acelea . Unul aduce cu el și un radio ”Gloria” cu antenă , poate să asculte un meci sau muzică , alții, mai înstăriți , aduceau și un casetofon cu câteva casete , toate de contrabandă , iar o dată , o singură dată , am avut un coleg cu un aparat de fotografiat .

Aveam fiecare câte o păturică , în caz că nu apucam masă să putem să ne așezam pe iarba verde, jos , dar nu chiar direct pe pământ fiind încă jilav , rece, te puteai îmbolnăvi ușor .  Fiecare se distra așa cum putea , in familie , in grupul de prieteni, cu colegii, etc

Ce mai , fericire mare , mici , pepsi, muzică și aparat de fotografiat , tacâmul complet , iar noi eram niște copii , frumoși , sănătoși și fericiți in mica noastră bulă . Probabil că astăzi este mult mai multă lume fericită decât era atunci , doar că noi nu mai suntem foarte tineri și percepem altfel viața .

Mergeți la pădure, mergeți la grătare și mâncați micii pe care astăzi îi găsiți peste tot !

Fotografie din arhiva personala cu tatăl meu la defilare de 01 mai muncitoresc in Roșiorii de Vede

Fotografie din arhiva personala cu mine la pădure de 01 mai 1982

Fotografie din arhiva personala cu mine in brațe la tata și cu fratele meu la defilare
Fotografie din arhiva personala cu mama la defilare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *