Amintiri din alta viață
PENSIA SI PENSIONARII
autor Ana GEORGESCU
Am să fac o analogie intre ce a însemnat să ieși la pensie înainte de a fi dată legea cu punctul de pensie (PSD Victor PONTA ) si ce a însemnat să ieși la pensie după ce a fost aplicată această lege nouă, dată doar pentru popor.
Trebuie de asemenea să adaug că pe vremea lui PD BASESCU si BOC s-a modificat si vârsta de pensionare , la femei la 63 de ani in loc de 55 ( opt ani in plus la vârsta si zece ani in plus la cotizare , 35 de ani de cotizare minim in loc de 25 mai înainte ) ,iar la bărbați la 65 de ani in loc de 60 ( cu 5 ani mai mult).
Părinții mei au ieșit la pensie după ce și-au atins atât vârsta de pensionare minim admisă și obligatorie , cât și vechimea in muncă, anii de cotizare cerută pe vremea lui Ceaușescu , adică la vârsta de 55 de ani mama , ca femeie , după 25 de ani de contribuții la sistemul de pensii de stat iar tatăl meu, la 60 de ani , după 42 de ani de contribuții la sistemul de pensii de stat ; din motive ușor de înțeles ( mulți frați , cate opt, orfani de mici , venirea comuniștilor, confiscarea averii , datul afară din scoli, etc. ) părinții mei nu au avut decât școală primară mama si tatăl meu , liceul , deci nu fost foarte bine plasați in ierarhia societății , dar, au avut o pensie decentă as putea spune astăzi, când văd ce se întâmplă in jurul meu cu oamenii de aceiași condiție ca si ei , cu ce pensii ies acum la pensie.
Ei au ieșit la pensie înainte de revoluție , pe legea veche , adică in 1987 mama si 1990 tata , iar formula de calcul a pensiei era atunci de 85% din media veniturilor totale din ultimii cinci ani .
Asta înseamnă că mama avea atunci când a ieșit la pensie 2380 lei iar tatăl meu 3000 lei .
Salariul minim era de 1800 lei iar cel mediu era de 2946 in anul 1987 respectiv 3063 in 1990.
Cu pensia lor de 5380 lei ei ,doi pensionari, câștigau mult mai mult decât mine cu soțul meu, ingineri stagiari cu 2225 lei / lună , adică 4450 lei amândoi ; chiar mai mult decât fratele meu care lucra in turnătorie , in forjă, așa că ei doi își puteau asigura tot ce le era necesar la vârsta lor si mai ne creșteau copii noștrii ,băiatul meu si fata cea mai mare a fratelui meu, fără sa ne ceară nouă nici un ban pentru aceasta .
Își permiteau .
Hai să vedem ce se întâmplă azi cu doi soți care au vârsta de 55 de ani ca femeie si 60 de ani ca si bărbat iar ca si studii, școală generală respectiv liceul : în primul rând cei aflați în această situație, indiferent câtă meserie cunosc , ce calificare au, ce categorie au , si la ce fel de patron lucrează , vor avea un salariu minim pe economie adică un brut de 2000 Ron/lună, mă refer la data de azi 23 octombrie 20.Cel puțin in acte așa stau oamenii.
In al doilea rând vârsta de pensionare nu mai este tot aceea , ci de 63 de ani la femei si de 65 de ani la bărbați .Deci mai au de așteptat mult si bine . (Poate intre timp da Dumnezeu si mor, sa scape statul de dat pensie.)
Adică o femeie de 55 de ani vârstă mai are încă 8 (opt) ani până la pensie chiar dacă a cotizat 35 de ani la asigurările de pensie ( si nu 25 cum era pe vremea lui Ceaușescu) , iar un bărbat de 60 de ani vârstă mai trebuie să mai aștepte încă 5 ani până la pensie indiferent că are peste 40 de ani de cotizare la asigurări .
Presupunând că au fost corecți patronii lor (RARA AVIS ) si au plătit lună de lună , timp de 35 de ani ( atenție, cu 10 ani mai mult la perioada de cotizare pentru femei decât înainte) cotizația către sistemul de pensii de stat , acești oameni vor avea calculată pensia după formula NOUA dată de guvernul VICTOR PONTA , adică in funcție de punctul de pensie ; se ia media salariului brut a omului pe fiecare an de activitate si se împarte la media națională a salariului brut ; de exemplu , media unui salariu brut național astăzi este de 5429 Ron ; daca împărțim salariul unui muncitor (cat o fi el de calificat , tot minim pe economie ii va da patronul lui ), deci salariul de 2000 RON la 5429 2000/5429 = rezultă că omul nostru are 0,3683 puncte , înmulțit cu valoarea unui punct de 1000 Ron , rezultă o pensie de 368 Ron /lună .
Adică această femeie, acest om , după ce va fi contribuit timp de 35 de ani la sistemul de pensii de stat va primi o pensie de 368 Ron /luna?
Nu , pentru ca pensia minimă pe economie este de 600 Ron, atât va primi el ( ea) . ( iar ajutorul social este de 700/lună ?)
El nu are un punct de pensie ; ai un punct de pensie doar daca ai cotizat tot timpul la salariul mediu pe economie si nu la minim .
Cat timp maxim are dreptul la ajutor social un individ ? dar la șomaj ?nu știu dar cred ca are nelimitat daca votează cum trebuie )
Poate un pensionar sa trăiască cu aceasta sumă in ziua de azi ?
Se compară cu ce ofereau „ceilalți„ mult huliți de comuniști?
Va propun si un alt calcul , oarecum similar acestuia:
sa presupunem că , pe vremea lui Ceaușescu , cineva ar fi ieșit la pensie de la un salariu minim pe economie , cu un venit calculat la salariul minim pe economie , adică cu 1800 lei/lună ;
conform cu legea de atunci de pensionare, adică 85 % din acel venit , pensia lui ar fi fost de 1530 lei / lună .
Conform cu noua lege de calcul a pensiei omul acela va avea :
1800 / 2900 = 0,6206 puncte de pensie ;
0,6206 puncte de pensie x 1000 lei / punct ar fi rezultat o pensie lunara de 620 lei/lună pensie .
Pai cum este 1530 lei/lună fata de 620 lei/ lună? De trei ori mai mic .
Se poate spune ca pensia s-a micșorat de trei ori , este de trei ori mai mică cu „ajutorul” noii formule de calcul fată de vechea formulă de calcul si așa se explică de ce pensionarii tineri au pensii de trei ori mai mici decât pensionarii ieșiți la pensie pe vechea lege de pe exact același post . Asta am vrut oare sa avem?
Dar oare asta am vrut noi ? Sau asta au vrut ei ?
Oare ne place asta ? Nu , nu ne place, de aceea foarte mulți oameni aflați in aceasta situație au „ales” să muncească pană vor închide ochii, sau atâta timp cât vor mai putea munci , indiferent că aici sau aiurea prin lume, pentru că altfel nu se mai poate să te bucuri de bătrânețe (nu vorbim aici de cei cu pensii speciale, care ies la 40–50 de ani la pensie cu 30000 Ron/lună pe puțin si se re-angajează pe posturi unde vor primi salarii , tot de la buget de aceleași valori ca si pensiile lor, daca nu chiar mai mari prin tot felul de sinecuri).
Eu personal cunosc foarte multe persoane care, deși au ieșit la pensie , neavând cum să trăiască cu pensia lor , după o viață de om , 35 de ani de cotizare la sistemul de stat , dar calculată după formula cea nouă dată nouă ( căci pentru ei si-au făcut legi speciale ) au ales să muncească in continuare , culmea, chiar la același patron care i-a plătit cu salariul minim pe economie deși ii muncea la adevărata lor valoare, la categoria a șaptea , de exemplu , pentru a avea cu ce sa își plătească toate facturile de întreținere si , eventual, sa mai poată sa își cumpere si medicamentele, iar mâncarea , cei care au o casa si teren la tara se chinuiesc ca sa o producă la ei in bătătură pentru a mai scuti din costurile cu aceasta .
Am întâlnit femei care prefera să vadă de copii altora pe bani , ca si bone , decât sa fie bunicii propriilor lor nepoți, pentru că le este jenă să le ceară copiilor lor bani.
Am întâlnit femei care au rămas prin țările in care au lucrat in ultimii ani pentru a lucra in continuare , prin azile de bătrâni, bone, femei de menaj, bucătărese, etc. pentru că efectiv, cu pensia primită după cei 35 de ani de cotizare , nu au cum să se descurce . Vor munci până la moarte.
Exact ca si femeile care nu au muncit niciodată si au , totuși , o pensie de urmaș de pe urma răposatului lor soț , pensia celor care au muncit si au cotizat este exact la fel, ba uneori chiar mai mica decât a celei care a stat acasă, chiar așa, , este mai mare pensia celei care a stat acasă decât a celei care a avut un serviciu, daca soțul ei a avut o pensie mare sau este din categoria celor cu drepturi speciale, adică a celor a căror soție primește pensia întreagă a soțului mort si nu jumătate din aceasta ( politie, armata, magistrați , parlamentari , etc ; înainte de martie 2002 erau si cei de la CFR in aceiași categorie cu armata , pe atunci când s-a dat legea cei de la CFR erau considerați a doua armata a tarii ar după aceasta data cei de la CFR au fost excluși ).
Despre asta este vorba in ziua de azi, despre bătaia de joc a acestor așa zisi conducători de tara din ultimii 30 de ani fata de poporul lor .
Si ar mai fi un subiect de discutat pe aceasta tema : femeile( si bărbații ) casnice primesc o pensie de urmaș după decesul soțului lor, egala cu jumătate din pensia răposatului ( cele care s-au măritat cu cei care au avut pensii speciale au dreptul sa primească pensia întreagă chiar) , iar cele care au avut si casa, soț, copii, dar si serviciu , adică au si contribuit si la fondul de pensii dar si la creșterea unor copii dăruiți societății ,ei bine, ele , aceste femei dublu muncite, nu au dreptul sa primească ambele pensii, ele sunt obligate sa aleagă intre pensia ei pentru care a contribuit la fondul de pensii si jumătate din pensia soțului ( ori , ori ) .
In viață ele nu au ales sa stea acasă ci au ales sa tina si casa , si soț, si copii si serviciu . Ele de ce nu au drept de pensie de pe urma soțului la fel cu casnicele? Doar au făcut si ele aceiași muncă ca si casnicele doar că mult mai stresate , mai mult noaptea au făcut ciorba , mai obosite sunt decât cele casnice. Ele de ce nu au acest drept ? Mă întreb si eu si vă întreb si pe dumneavoastră ce părere aveți despre toate acestea ?