Destine frânte
Ce anume ar fi trebuit să fie și să facă și ce a ajuns să fie și să facă , povestea pe scurt a unei copile fără noroc din Romania .

Am vârsta la care un om a văzut și auzit multe întâmplări în viața lui și uneori crede că le-a văzut și le-a auzit pe toate , dar nu este deloc așa , viața te surprinde cu tot felul de exemple când habar nu ai .

Înainte de Paște , Dumnezeu mi-a trimis un ajutor neașteptat pentru a putea termina la timp curățenia de Paște .

Pentru că nu mai reușeam să termin la timp cu curățenia , nebunia noastră de Paște (o tâmpenie de obicei , dar îl țin că așa am pomenit)  , am cerut ajutorul unei  tinere femei (care este angajata noastră , a asociației de proprietari , să spele scările la noi la bloc) să mă ajute cu spălatul ferestrelor de la balcoane și a covoarelor (ceea ce mai îmi rămăsese mie ) .

După ce a chibzuit bine la propunerea și rugămintea mea totodată , a acceptat și a venit să mă ajute , decentă , drăguță si totodată umilă .Foarte umilă .  Mi-a plăcut de ea și am întrebat-o dacă ar mai putea veni. A zis da . Cum suntem noi, femeile, curioase, am întrebat-o câteva lucruri despre ea, cum o cheamă, de unde este , unde stă , etc , pentru că doar bagi pe cineva în casa ta , trebuie să știi ceva mai mult decât cum o cheamă .

Am văzut-o foarte inteligentă și curată și-am întrebat-o cum de este angajată la curățenie.

A început să îmi povestească pe scurt viața ei .

Aceasta tânără femeie făcuse liceul sanitar și, când avea 17 ani tatăl ei a murit în urma unui infarct .

La scurt timp după acest mare necaz a urmat altul, mama ei s-a recăsătorit .

Ea a reușit să termine liceul sanitar, și-a luat diploma de bacalaureat , are dreptul de a fi asistentă medicală dar ........nu are banii necesari pentru șpăgile care i-au fost cerute pentru a fi angajată la stat în sistem . A încercat și în mediul privat dar medicii cu cabinete particulare i-au cerut experiență in domeniu ori ea de abia ce terminase liceul, ce experiență putea avea ?

A încercat peste tot pe unde a văzut anunțuri cu angajări de asistentă medicală dar toate ușile i-au fost închise fără banii ceruți la stat pentru șpăgi sau experiență cerută .

Pentru că avea nevoie disperată de bani a trebuit să se angajeze undeva repede și așa a ajuns să fie muncitoare pe trei schimburi la cablaje , o fabrică de la noi din zonă .

A cunoscut un băiat cuminte , șofer , cu apartament în oraș și părinți iubitori, de la țară , oameni cumsecade, care au îndrăgit-o si s-a căsătorit cu el . A făcut doi copii și au început problemele financiare atunci când el a rămas șomer .

 Ea singură, cu salariul minim pe economie așa cum sunt plătiți la noi în țară muncitorii nu mai făcea față cheltuielilor de zi cu zi și și-a luat a doua slujbă , să spele scările de la blocurile de la noi din cartier, departe de cartierul ei, pentru că așa a găsit .

 Apoi, dacă se mai ivește câte o persoană care are nevoie de ajutor nu ezită să meargă să ajute în casă pentru câteva zeci de lei în plus la buzunar. Acasă o așteaptă trei bărbați flămânzi mereu , cum le zice ea soțului si băieților ei.

Soțul ei își găsise de lucru în străinătate , să plece șofer pe TIR ( impropriu spus , asta era pe vremuri Transportul International Rutier ) dar cel mic, de doar șase anișori a plâns foarte mult și era cât pe ce să se îmbolnăvească la gândul că pleacă de acasă tăticul lui așa că a trebuit să renunțe la slujba care i-ar fi scos din impas și i-ar fi permis ei să se mai ușureze de atât de multe sarcini .

A rămas în țară lângă familie și a găsit o slujbă la fel de prost plătită ca mai înainte de a fi șomer ( înainte de pandemie) .

 Dar sănătatea mintală a copilului mic a primat .

Așa se face că o femeie care ar fi putut fi asistentă medicală în spitalele din Romania , slujba bine plătită , a ajuns să aibă câte slujbe poate ea să ducă pentru a putea să țină piept vieții alături de soțul si de copii ei .

Am multe exemple de astfel de cazuri, când ceva sau cineva te-a făcut să renunți la visul tău dar atât de multă muncă pentru un singur om, nu am mai întâlnit .

1 comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *